Min reise til Bali – frivillig arbeid

Nå er det gått noen uker siden jeg kom hjem fra Bali. Føler enda det er en drøm, og jeg vil bare sove mer å drømme videre. Så mange nye minner, venner, kunnskap og opplevelser.

Jeg får ofte spørsmålet «hva var det beste med turen?», og dette er noe jeg enda prøver å finne ut av. Det er rett og slett umulig å plukke ut en ting fra reiser som var det «beste». Jeg liker å se helheten i reisen, tenke hva jeg fikk ut av den og hvorfor denne reisen gjorde meg godt. Dette er noe jeg kunne skrevet i flere timer om.

Denne reisen hadde jeg som alltid ingen forventninger til. Jeg tenkte det kom til å bli likt som reisen til Sri Lanka, bare på en helt annen måte og jeg selv hadde andre tanker i hodet i og med at denne gangen viste jeg litt hva jeg kom til å forvente. Jeg visste at denne gangen hadde jeg kanskje mer erfaring innen frivillig arbeid, mer erfaring innen å gå ut av min egen komfortsone og bli kjent med andre, mer erfaring innen å dele rom med så mange så lenge? Dette var mine tanker, og jeg følte selv at dette var riktige tanker å ha i hodet for denne turen. Sist reise hadde jeg helt omvendte tanker – null erfaring.

Jeg følte meg trygg i Bali fra dag en, til dagen jeg satt meg på flyet hjem. Jeg hadde flere grunner til å kunne føle meg utrygg, men jeg gjorde ikke det. Pappa sa også til meg flere ganger «det er når du føler deg trygg – du er utrygg», dette fikk meg ofte til å tenke igjennom konsekvensene på ting jeg gjorde til en hver tid. Og alltid ha en plan klar OM det dersom skulle gå galt.

På frivillig huset i Ubud møtte jeg helt fantastiske frivillige jenter fra hele verden. Det var utrolig lett å bli kjent med alle. Alle var like eventyrlysten, alle var like ivrig i jobben sin og alle var veldig åpen for nye venner. Ikke alle på frivillighuset skulle jobbe som frivillig, flere deltok på adventure week, og andre deltok bare på introduksjonsuka. Det var som sagt folk fra hele verden, flest jenter, men også flere gutter enn jeg hadde trodd! De fleste var fra Nederland/Tyskland/Spania. Iløpet av mine 4 uker der var jeg den eneste Norske, noe jeg egentlig syntes var helt greit. Det å få praktisere engelsken på denne måten er vell den beste måten å lære seg språket på? Jeg føler meg ihvertfall enda mer trygg på engelsken nå, enn hva jeg gjorde for 2 år siden! Også er det så utrolig gøy når man ikke kommer på det engelske ordet, og man sier det Norske ordet – også viser det seg å være det samme på både tysk, indonesisk og dutch!

Som jeg har skrevet tidligere i innleggene så hadde vi veldig mye fritid før og etter jobb. Dette utnyttet vi veldig de første dagene/ukene da vi hadde veldig lyst til å oppleve mest mulig. De siste dagene/ukene prioriterte vi heller oss selv, mange holdt sengen for å lese en god bok, se film, slappe av eller forbrede seg til jobb. Veldig mange på frivillighuset ble syke, denne «balimagen» er ikke noe å tulle med altså. Husk å ta alle vaksinene, drikk rikelig med vann, vær litt skeptisk til kjøtt/fisk/meieriprodukter og ikke spis aaaalt for mye ris eller lokal mat i begynnelsen – dette er ikke norske mager helt vandt til. Flere tilbragte netter på sykehuset pga høy feber og oppkast. De fleste hadde «bare» en infeksjon i magen som kommer av maten de har spist. Jeg slapp heldigvis unna, men var flere ganger på vei til å bli det da jeg kjente flere ganger at feberen sneik seg på. (Jeg tror enda at jeg berga pga all den dragefrukta jeg spiste, noe som er veldig bra for magen og generelt det meste i kroppen).

Maten i Bali er for det meste ris, kylling, tofu, tempeh, carry, et eller annet spicy og det meste er fritert! (obs, de bruker VELDIG mye olje – spesielt kokos olje i maten. Kokos olje er ikke bra for kroppen og huden. Så du kan regne med et par ekstra kilo og et par ekstra kviser om du spiser mye lokal mat hahah…). Den er utrolig god, og anbefales å prøve ut! Vi fikk dette hver dag på frivillig huset.

Jeg husker de eneste urolige tankene jeg hadde før jeg dro til Bali var den aktive vulkanen i Bali. Mest fordi jeg hadde hørt så mye om den i Norske nyheter. Men helt ærlig – de overdriver egentlig veldig mye. Dette sier lokalbefolkningen også. Jeg merket ingenting av vulkanen. Flere dro på «fjelltur» på vulkanene, dette var en av de mest populære turistmålene i Bali faktis. Så såppas skummel er den faktisk ikke!

Jeg opplevde skremmende nok et jordskjelv for første gang i mitt liv den ene helgen jeg backpacket alene rundt i sør-bali. Jeg tok meg en helg alene for å oppleve litt mer, men endte ikke opp alene da du alltids treffer på andre som er alene og like villig til å bli kjent med nye mennesker som meg.

Dette var min siste helg, og helga før det største jordskjelvet i Bali. Jeg bråvåknet kl 0650 av at sengen min ristet, og før jeg rakk å tenke så hoppet jeg opp av sengen, begynte å kle på meg og var nesten på vei ut døra før det sluttet. Det hadde vært et jordskjelv målt på 6.4 på Lombok, en øy like utenfor Bali. Heldigvis kom jeg hjem dagen før det største jordskjelvet målt på 7.0 som rystet veldig mye av de øyene utenfor Bali og enkelte plasser i Bali. Dette var utrolig skremmende da jeg visste at jeg hadde venner og bekjente spredt utover Bali og disse øyene. Heldigvis gikk det fint med de fysisk, men de bestemte seg for å dra hjem tidligere enn de skulle pga dette.

Også var det hovedgrunnen til at jeg reiste til Bali: frivillig arbeid! Jeg hadde egentlig ikke så mye peiling på hva oppgaven min denne gangen ble. Jeg hadde meldt meg på et hygiene prosjekt og skulle undervise/lære barn om hygiene/helse/medisin. Dette gikk da ut på at jeg rett og slett var en helse-lærer. Jeg og en til frivillig underviste 5.klasse med alt fra 8-17 elever hver dag fra mandag-fredag, to timer hver dag. Her hadde vi forskjellige temaer vi underviste om hver dag. Alt fra munnhygiene, stabilt sideleie, konsekvenser ved røyking, bakterier osv… 2 timer høres kanskje lite ut, men det var definitivt nok med en såppas hyper/energisk klasse som var liiittttt vanskelig å holde i ro noen ganger. Ungene var superherlige, og var veldig villig og lysten på å lære. Vi underviste på engelsk og var faktisk de eneste som underviste de på engelsk. De hadde ingen engelskundervisning utenom oss. Dette var veldig krevende til tider, men takket være kroppsspråk og en snill kordinator som hjalp oss med oversetingen så gikk det fint!

Hygiene er ikke noe folk generelt i Asia fokuserer så mye på. Dette var veldig synlig, og de hadde absolutt behov for å lære om dette. Ikke alle pusset tennene hver dag, og jeg kan med hånda på hjertet si at ikke halvparten av klassen hadde

lært at man alltid skal vaske hendene sine etter et toalettbesøk. De hadde EN vask på hele skolen, og denne sto ute i skolegården. Uten såpe eller noe å tørke seg på. Toalettene var et type utedo som er gravd ned i bakken, og man må sitte på huk for å bruke dette. Papir tror jeg heller ikke det var. Utrolig skittent, illeluktende og helt grusomt toalett.

Vi lærte de også mye om riktig kosthold. Vi så fort at dette også var noe de ikke hadde så stort fokus på, da de fleste hadde med seg kjeks/sjokolade til «nistepakke».

Vi sang mye, vi danset mye, vi lekte mye og vi lo mye. Nå som dette var en klasse med flest gutter, ble det mye krangling og mobbing som var vanskelig for oss å se/høre. Dette var det mest utfordrende med å undervise denne klassen, da det oppsto mobbing og vi ble helt hjelpesløse da ungene begynte å gråte og vi ikke kunne skjønne hvorfor eller hva vi kunne gjøre. Vi var helt alene med ungene i klasserommet. Kordinatoren var heldigvis tilgjengelig på skolegården, og så ofte inn til oss fordi det oppstod såppas mye mobbing i klassen. Vi hadde en veldig urolig klasse, men vi taklet det overraskende fint syntes jeg!

Denne turen er vell første gangen jeg ikke gråt da jeg skulle si hadet med familien min, men da jeg skulle dra fra Indonesia. Jeg var lykkelig over alt jeg hadde fått muligheten til å oppleve, og hadde absolutt ikke lyst til at eventyret skulle ende.

Tusen takk til GoExplore for muligheten til denne fantastiske reisen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s